Vzděláváme pro budoucnost na tabletech? aneb K čemu vám bude dobrý tento blog

Tablety ve škole – to je momentálně žhavé téma, protože slibují přinést do výuky oživení, ale také ji udělat efektivnější a atraktivnější pro žáky a studenty a poskytnout odpověď na jejich individuální potřeby. A protože už Komenský řekl, že škola má být hrou, můžeme doufat, že když bude výuka děti bavit, mohou se také více naučit.

To je všechno moc hezké, ale všichni si uvědomujeme, že naše současné problémy nezmizí jako mávnutím kouzelného proutku v momentě, kdy škole zakoupíme zásobu nových tabletů. Lidský element je zde stejně důležitý jako dříve, ne-li dokonce více.

Jenomže ouha. Kdo má recept na to, jak správně skloubit technologii tabletů a lidského elementu ve výuce? Kdo ví, jak to správně namíchat tak, aby se tablety staly skutečně užitečnou učební pomůckou a ne hračkou pro děti či, v horším případě, noční můrou pro učitele?

Téma je nové u nás i ve světě. Vlastně se všichni učíme za pochodu. A pokud škola nakoupí tablety a teprve potom zjišťuje, co s nimi – to už je pozdě. Kolik šlápnutí vedle a rozčarování by ušetřilo mít kvalitní a komplexní informace předem a podle nich se rozhodovat? Ale kde čerpat..?

Proto nás napadla myšlenka vytvořit tento blog. Má sloužit jako přehled a orientační navigace školám, které o nasazení tabletů přemýšlí, i těm, které už tablety mají a chtějí se zdokonalit v jejich využívání.  Tento blog má za cíl přinést na jedno místo zkušenosti a rady těch nejpovolanějších – ředitelů a učitelů ze škol, kde již tablety systematicky používají. Jedná se o Referenční školy, které se staly pilotními školami projektu Vzděláváme pro budoucnost. Způsobem, jakým je využití tabletů ve škole koncipováno a sledováno, je tento projekt první svého druhu v České republice.

A co je to “Vzděláváme pro budoucnost”?

Tato iniciativa, jejímž garantem je společnost Microsoft, přináší školám jednak širokou nabídku tabletů a dotykových zařízení určených přímo školám, ale i podporu při jejich závádění do výuky. Do této podpory patří například školení pro pedagogy a ředitele škol zdarma, nebo právě i projekt Referenčních škol.

Na každé z Referenčních škol byl nasazen a je sledován jiný scénář využití tabletů. Dovolte, abychom Vám je představili:

Tablety pro konkrétní třídu – ZŠ Lyčkovo náměstí, Praha 8

Děti z 5.B používají tablety nejen ve škole k psaní poznámek, vyplňování interaktivních cvičení či skupinovým projektům, ale také doma, kde se učí ze svých poznámek a připravují na tabletech domácí úkoly.

Mobilní učebna – ZŠ Mnichovice

 Tablety jsou určeny pouze pro školní použití a může je využít kterákoliv třída bez ohledu na to, v jaké učebně se zrovna nachází. Ať už se tedy 6.B učí matematiku nebo 9.A dějepis, mohou děti použít tablety k práci se vzdělávacími aplikacemi týkajícími se daného tématu.

Bring Your Own Device (BYOD) neboli Přineste si vlastní zařízení – ZŠ Lupáčova, Praha 3

Děti si do výuky nosí vlastní tablet či notebook z domova. Pro efektivní výuku je třeba zajistit, aby se tato zařízení mohla zapojit do školní infrastruktury, připojit k Internetu, používat stejné aplikace, vzájemně bezpečně komunikovat a mnoho dalších úkonů. V současnosti hodně skloňovaný koncept BYOD přináší mnoho řešení a minimálně stejně tolik otázek.

Tablety pro učitele – ZŠ Kunratice, Praha 4

Tablety obdrželi nejprve učitelé, aby se s nimi seznámili, absolvovali školení, připravili výukové materiály. Teprve při komfortním ovládnutí technologie pedagogy se škola chystá přistoupit k dalšímu kroku – klasickému modelu výuky 1:1.

V tomto blogu najdete příspěvky ředitelů a pedagogů z těchto škol, případně dalších škol, které nasadily tablety do výuky, ale i zástupců metodologického partnera tohoto projektu – Národního Ústavu pro Vzdělávání (NÚV).

Přeji Vám zajímavé čtení, ale hlavně abyste zde našli zajímavé podněty, užitečné tipy a odpovědi na Vaše otázky. Vzdělávání pro budoucnost je na dosah.. tedy vlastně na dotek.