Výukové aplikace v tabletech

Předpokládám, že pro většinu pedagogů při zapojování tabletů či jiných mobilních IT technologií do výuky dětí je první otázka na obsah zařízení. Kolik výukových aplikací je v tabletech? Je zde dostatek místa na další aplikace, které budu chtít využít? Existuje nějaký seznam vhodných neplacených případně placených aplikací při vyučování? Po obdržení tabletu hned míříme ke STORU, kde hledáme a prohlížíme nejprve neplacené pak placené aplikace, které by nám přišly vhodné pro smysluplnou výuku. Je to práce časově náročná a nutno říci, že velmi neefektivní, neboť výsledek rozhodně není přímo úměrný strávenému času. Výukových aplikací naleznete mnoho, ale jejich efekt pro výuku není příliš velký. Většina výukových aplikací děti brzy omrzí, neboť se v nich objevují stejné pojmy, symboly, značky, ke kterým po delším používání už skoro bezmyšlenkovitě přiřazují správně odpovědi. Neustále tedy hledáme další a další aplikace, mažeme staré a instalujeme nové. Má jít vzdělávání s pomocí tabletů opravdu touto cestou? Nemyslím.

Cílem výuky není používání tabletů a jejich aplikací. Cílem výuky je rozvoj myšlení dětí a aplikace v tabletech nám k tomu mohou (nikoliv musí) pomoci! Tak než začneme „brouzdat“ po STORU a hledat vhodné výukové aplikace, je důležité si nejprve stanovit cíl hodin a k němu hledat formy, které využijeme.

Jak jsem v předchozích článcích uváděl, snažíme se v naší škole rozvíjet myšlení dětí. Tou nejvyšší myšlenkovou operací je TVOŘIVOST. Proto často hledáme nástroje, které tvořivost budou rozvíjet. A nutno říci, že k tomu vůbec nemusíme ve STORU nakupovat drahé výukové aplikace. K rozvoji tvořivosti nám postačí běžné aplikace, které obsahuje většina tabletů či chytrých mobilních telefonů.

Své tvrzení dokážu na své hodině hudební výchovy, kde jsem si stanovil za cíl naučit děti vnímat hudbu jako nástroj komunikace. Zadal jsem tvořivou úkol: Natočte krátké scénky s různými emocemi s vhodným hudebním doprovodem. V nedávné době bych ještě tento úkol nemohl zadat, dnes ho děti bez problémů splnily, aniž by měly školní tablety. Použít kameru ve svém mobilu či tabletu, najít a stáhnout z internetu vhodnou hudbu, sestřihat vše v jednoduchém prográmku jsou činnosti, které rozvíjejí tvořivost dětí, ale nevyžadují žádné náročné aplikace. Na základě tohoto příkladu jistě přijdeme na další běžné funkce IT zařízení, které primárně nejsou výukové, ale pro výuku tvořivosti jsou výborné. Fotoaparát, kamera, záznam zvuku, SKYPE, mapy, GPS, ale třeba i textové či tabulkové editory jsou pro rozvoj tvořivosti dětí lepší než klasické výukové aplikace. Není lepší natočit na tablety v místě bydliště stavby, které reprezentují různé architektonické slohy, a k nim natočit odborný výklad, než se seznamovat se znaky gotiky či baroka v učebnicích či encyklopediích? Není lepší psát esej či pohádky přímo do textového editoru a nenutit tak psát slohy nanečisto, či odevzdávat práce graficky neupravené škrtáním a přepisováním, ke kterým při psaní tvořivých věcí vždy musí dojít?

Používání učebnic, pracovních sešitů, čítanek, sešitů či výukových aplikací vytváří umělý školní svět, který neodpovídá běžnému životu. My však ve školách učíme pro život! Neměli bychom tedy ve školách více používat pomůcky, které v běžném životě potřebujeme?

Rozvíjení tvořivosti u dětí nejlépe rozvíjejí TVOŘIVÍ UČITELÉ, kteří se nebojí do svých vyučovacích hodin vložit svou kreativitu a opustit stereotyp učebnic a jejich metodik. Že se podpora tvořivosti dětí ve škole vyplatí, dokazuje příklad z naší školy, kde nám z redakce školního časopisu vznikla bez přičinění nás dospělých i redakce školní televize. Na celý mediální servis dětské redakční rady se můžete podívat na http://www.zs-ln.cz/zakladni-skola/skolni-media/skolni-televize-reflegs

Mgr. Jan KORDA
ředitel školy, prezident APU ČR, předseda o.s.PAU

SMYSLUPLNÁ ŠKOLA
Základní škola a mateřská škola
Lyčkovo náměstí 6, Praha 8-Karlín