Koupí tabletů to nekončí

Před rokem jsme se rozhodli, že půjdeme moderním směrem a pořídíme několik tabletů do výuky. V konečné fázi jich máme 22 s OS Windows 8.1 (Acer Iconia W510) a můžeme prohlásit, že vlastníme tzv. mobilní tabletovou učebnu. Otázku, zda pořídit tablety do výuky, řeší v dnešní době téměř každá druhá škola. Pokusím se Vám přiblížit, že výběr a koupě tabletů jsou teprve první z řady rozhodnutí, které musíte udělat.

Ve chvíli kdy tato zbrusu nová lákavá zařízení dorazila, se objevilo mnoho dalších otázek. Samozřejmě jsme museli všechny tyto problémy řešit.

Přidáme tablety do domény školy?

Zda přidat tablety do domény je většinou ta nejjednodušší otázka. Tablety se dodávají standardně s OS, který není ve verzi Pro, tudíž nejde přidat do domény. Málokdo se asi pustí do kompletního přeinstalování všech zařízení.

Kde je budu nabíjet?

Zásadní problém, zvláště při častém využití tabletů. Ideální řešení je zakoupit některou ze specializovaných stanic, určených k nabíjení tabletů. V tom případě se zvyšuje investice do výuky o poměrně velké částky. V našem případě využíváme pro napájení zařízení levnější variantu, kterou je učebna se zásuvkami v každém pracovním stole. Ani toto řešení není ideální, nabíjení může probíhat pouze v noci, aby nenarušovalo výuku. Taková učebna samozřejmě nemusí být na každé škole, zvláště když se nejedná o informatiku.

Jak budu tablety spravovat?

S touto otázkou mi hodně pomohly samotné Windows 8.1. Pokud si vytvoříte Microsoft účet, pomocí kterého se přihlásíte na všechny tablety, můžete využít synchronizace účtů. Stejné pozadí, rozložení dlaždic, stejné aplikace z Win Store. To je jen několik problémů, které Vám přihlášení pomocí MS účtu odstraní. Co ale s desktopovými aplikacemi? Klonovat disky nebo instalovat aplikace na SD karty? Obě řešení jsou možná, hlavně když Vám usnadní práci a nezaberou příliš času.

Inspiraci dalšího řešení naleznete v odkazu: http://www.boxed.cz/skoly_neziskovky/produkty/interaktivni-technika/boxed-izkladna-002569

Kam budou studenti ukládat data?

Pokud máte tablety v doméně, máte vyřešeno. V opačném případě máte k dispozici zhruba 60GB SSD disk. Jenže když si student na tablet něco uloží, těžko se bude dostávat znovu k souborům. Řešení může být opět jednoduché. Z mé zkušenosti, to nejelegantnější je mít na škole zprovozněnou službu Office 365. Studenti si své soubory snadno ukládají na svůj OneDrive (až 1TB) a mají je dostupné odkudkoliv.

Jak využijí dotyková zařízení moji kolegové neinformatikové?

Jelikož většina kolegů se s tablety dosud nesetkala, měli strach z jejich využívání. Když už konečně po tabletech šáhli, využívali je pouze k surfování na internetu. V tomto stádiu se nacházíme i zhruba po roce. Je pravda, že někteří prolomili ledy a začínají využívat i další funkce tabletů a OS Windows, ale stále je jich malá část. Možná jste již zjistili, že tento problém vzniká s každým zaváděním novinek do výuky. Donutit zatvrzelé odpůrce a „lenochy“ nových technologií k jejich používání, je téměř nemožné. Může se Vám podařit několik z nich nadchnout praktickou ukázkou, ale pokud nechtějí, nic nenaděláte.

Připojení k WIFI!!!

Téměř všechny otázky mají jedno společného: WIFI. Jak připojit tablety k internetu? Ideální řešení pro každého učitele je takové, že ať přijde do jakékoliv třídy, všechny tablety se okamžitě připojí. Jenže opět se bavíme o dost drahém řešení, zasíťování celé školy není zadarmo. Navíc signál musí být dostatečně silný, aby se připojila všechna zařízení najednou a internet v průběhu výuky nepadal. A bez wifi to jde opravdu těžko!!!

Toto jsou jen ty nejhlavnější problémy, které jsme s tablety řešili. Snad tento článek pomůže všem ředitelům, informatikům a dalším kolegům, kteří se rozhodují investovat do tabletů. Je důležité si předem zodpovědět i další otázky, nejen o značce a ceně tabletů, náklady se mohou postupně navýšit.

Miroslav Kotlas
Gymnázium Česká, České Budějovice
učitel ICT